Fordítása: "Web Style Sheets Homepage"
Eredeti dokumentum: http://www.w3.org/Style/
Fordítás: Viktor Császár

Kérem vegye tudomásul, hogy a következõ oldalak a W3C CSS honlapjának lefordított anyagát tartalmazzák. Ez az eredeti tartalom szerzõi jog által védett, kérem olvassa el a leírást minden egyes oldal tetején. A fordító az egyedüli szerzõi jogtulajdonosa az itt található fordításnak. Tabellen. A fordító nem tud semmiféle garanciát vállalni a hibamentes fordításért, az egyetlen teljesen aktuális dokumentum az eredeti W3C-féle angol nyelvû változat. A fordító megjegyzései másképpen vannak jelölve és nem képezik részét az eredeti dokumentumnak.

Web Style Sheets
kezdõlap

(Ez az oldal CSS stíluslapokkal mûködik.)

Újdonságok

Mik azok a stíluslapok?

Újságcikkek

Konferenciák

CSS

XSL

DSSSL

CSS-DOM és SAC

“Remélhetõleg a jövõ webes innovációi követni fogják azt az utat, melyet a Web Consortium állított fel a CSS-en való munkásságával”

— Jakob Nielsen

Újdonságok

Tekintse meg a CSS és a XSL “újdonságok” kategóriáit a hírekért.

Mik azok a stíluslapok?

A stíluslapok határozzák meg azt, hogy egy dokumentum milyen formában jelenjen meg a képernyõn, nyomtatásban vagy esetleg hogyan szólaltassák meg. A Consortium 1994-es megalapítása óta a W3C aktívan kampányolt a stíluslapok webes használata mellett. A Style Activity számos W3C ajánlást dolgozott ki (CSS1, CSS2, XPath, XSLT). A CSS használatát pedig nagyon széles körben beépítették a böngészõkbe is.

Azzal, hogy a stíluslapok hozzáadhatóak a webes strukturált felépítésû dokumentumokhoz (pl. HTML), a szerzõk és látogatók befolyásolhatják ezen dokumentumok megjelenését anélkül, hogy fel kellene áldozniuk az eszköz-függetlenséget vagy új HTML tageket kellene hozzáadniuk.

A legegyszerûbb módja a stíluslapokkal történõ tapasztalatszerzésnek az, hogy keresni kell egy olyan böngészõt, mely támogatja a CSS-t. Stíluslapokkal kapcsolatos társalgás folyik a www-style@w3.org levelezõlistán és a itt: comp.­infosystems.­www.­authoring.­stylesheets.

A W3C Style Activity kidolgozta még az XSL-t, amely egy kombinációja az XSLT-nek és a “Formatting Objects-nek” (XSL-FO).

Miért van két stíluslap-nyelv?

Szeretné tudni, hogy melyiket válassza? Olvassa el ezt: "CSS & XSL"

A tény, hogy a W3C a CSS mellett kifejlesztette az XSL-t is, okozhat némi zavart. Miért fejlesztenek egy második stíluslap-nyelvet, amikor az ezeket használók még az elsõt sem teljesen fogadták be? A válasz megtalálható az alábbi táblázatban:

CSS XSL
Használható HTML-lel? igen nem
Használható XML-lel? igen igen
Transzformáló nyelv? nem igen
Szintaxis CSS XML

Egyedi tulajdonság, hogy a CSS használható HTML és XML dokumentumok stílusának meghatározására. Másrészrõl az XSL pedig képes dokumentumok transzformálására. Például az XSL használható arra, hogy XML adatokat alakítson át HTML/CSS dokumentumokká a webszerveren. Ily módon a két nyelv kiegészíti egymást, és használható együtt is.

Mindkét nyelv használható arra, hogy meghatározza az XML dokumentumok stílusát.

A CSS és XSL ugyanazon alapokat használja formázási modellként, így a dizájnerek ugyanazokat a formázási eszközöket érik el mindkét nyelvnél. A W3C azon dolgozik, hogy biztosítsa a formázási modell mûködõképes implementációját.

A W3C leírása "Using XSL and CSS together" címmel található meg.

Újságcikkek

Ha Ön még kezdõ a témakörben, elkezdheti az ismerkedést a stíluslapokkal néhány újságcikk elolvasásával:

Tekintse meg a CSS és a XSL oldalakat még több (és újabb) cikkekért!

CSS

Információkat találhat a lap alján található gombokról a nyomógombokról szóló oldalon és a CSS validator-nál.

A Cascading Style Sheets (CSS) egy stíluslap mechanizmus, mely speciálisan a webdizájnerek és felhasználók igényeinek kielégítésére lett kifejlesztve.

XSL

A W3C rendelkezik egy Munkacsoporttal az eXtensible Style Language (XSL) fejlesztésére. Az XSL a DSSSL-re és a CSS-re épül és elsõdleges felhasználási területe a magasan XML adathalmaz, melynél pl. szükséges a prezentáció elõtt még az elemek átrendezése. Bõvebb információt olvashat az XSL-rõl a W3C XSL erõforrások oldalon.

DSSSL

A DSSSL egy dokumentum fa-transzformációs és stílus nyelv, melynek nagyon sok híve van az SGML közösségben. DSSSL leírások a neten:

CSS-DOM & SAC

Egy CSS fájl létrehozható és szerkeszthetõ “kézzel is,” (pl. egy szövegszerkesztõvel), de emellett írható program ECMAScriptben, JAVAban vagy más nyelven is, mely módosítja a stíluslapot. Ez olyan népszerû, hogy már rendelkezésünkre állnak a hasznos függvényeket tartalmazó szoftverkönyvtárak is. Hogy segítse a programok és könyvtárak mozgatását a különbözõ számítógépes platformok között, a W3C kidolgozta a CSS-DOM nevû specifikációt, ez a funkciók olyan tárházát határozza meg, melyet mindegyik ilyen szoftverkönyvtár nyújtani köteles.

A CSS Document Object Model egy API (Abstract Programming Interface) a CSS (és bizonyos mértékig más stílusú nyelvek) akár egy programon belüli módosítására is. Egy API egy szoftverkönyvtár specifikációja. Úgy jelenik meg, mint egy manual: leírja a függvényeket és azok paramétereit, de nem tartalmazza az aktuális kódot.

Többféle CSS-DOM könyvtár létezik a különbözõ platformok számára. Több közülük ingyenes. Több böngészõ rendelkezik beépített CSS-DOM könyvtárral, hogy az ECMAScipt programok használhassák.

A SAC (Simple API for CSS) egy kiegészítõ a CSS-DOM-hoz. A CSS-DOM függvényekkel rendelkezik a stíluslapok módosítására, miután azok már betöltõdtek a memóriába; a SAC által meghatározott függvények segítenek értelmezni a stíluslapot, azaz áttölteni a stíluslapot a fájlból a memóriába.

A CSS-DOM egy W3C ajánlás. A SAC egy fejlesztés alatt álló projekt. Néhány szoftver (a böngészõkön kívül) szerepel a CSS áttekintés-oldalon.

Konferenciák, fejlesztõi mûhelyek, kutatás

A W3C csapata és a W3C tagjainak képviselõi gyakran tartanak elõadásokat is.

Dinamikus HTML

A dinamikus HTML egy kifejezés, mely azon HTML oldalakra használatos, melyek dinamikus tartalommal rendelkeznek. A CSS az egyike a dinamikus HTML háromféle összetevõinek, a másik kettõ a HTML saját maga és a JavaScript (melyre egyre inkább jellemzõ, hogy a EcmaScript néven hivatkoznak rá). Ez a három összetevõ együtt a DOM, a Document Object Model.

Kapcsolódó források

CSS Valid
CSS!

Bert Bos, W3C Style Activity Lead
Webmester
Utolsó frissítés: $Date: 2010/07/15 15:35:29 $ GMT

Szerzõi jog  © 1997-2008 W3C (MIT, ERCIM, Keio)